Kibboets op de Klei

Technisch Producent, Lichtontwerp

0 +
Bezoekers
0
Cast & Crew

Over 'Kibboets op de Klei'

Kibboets op de Klei is een theatervoorstelling die speelt op meerdere locaties in Franeker en start in theater De Koornbeurs, een voormalige plek waar de NSB bijeen kwam. Vanuit daar wordt het publiek door Moritz meegenomen langs belangrijke historische locaties in Franeker waar het verhaal van de kibboets voelbaar wordt gemaakt voor de toeschouwer.

Wie anders kunnen de dromen van jongeren vertolken dan jongeren zelf, al leven ze generaties later. Stichting Wolf gaat een samenwerking aan met de opleiding artiest-theater van het Friesland College. Ruim 20 acteurs in opleiding zullen een rol vertolken in deze productie. Voor hen een eerste stap in het bereiken van hun droom, net zoals de pioniers destijds hadden. Een theatervoorstelling over dromen van jongeren, gespeeld door jongeren met een droom.

Projectdetails

Idee
Auke Zeldenrust

Script & Regie
Job de Roo

Spelers / Muzikanten
Siebo Boersma, Yvar Bruins, Lucas van Dijk, Lucette van den Berg, Shawnae van As, Mariska Fortuin, Djoï Hartman, Milan Hiemstra, Chris Hofer, Zoë Mesken, Hugo Pietersma, Noor Tjoelker, Bavo Tolman, Julian Veenstra, Leanne Visser, Jools de Vries, Dewi ten Bokkel, Rens Gerrits, Koen Hogewerf, Hans Koekkoek, Diedo Sibrandi, Lieke Venema,  Suzanne Versteeg, Quinten Visser.

Regie-assistent
Marthe Elzinga

Uitvoerend Producent
Rianne Hogeveen

Productie-assistent 
Sander Blanken

Scenograaf
Wolly Prins

Technische Productie & Lichtontwerp 
Bas Meekhof, Chloe Winter de Jong, Karin van der Veen.

Stage-hands / Technische Ploeg
Clarieke, Cuno, Marije, Cas, Camiel, Jemke

Het verhaal:

Zo’n negentig Joodse jongeren bereiden zich tussen 1934 en 1941 in Franeker voor op emigratie naar Palestina. Op de kleigrond in Noordwest Friesland gaan ze bij boeren en tuinders in de leer en werken aan hun droom om eens het Joodse land op te bouwen. Het voormalige treinstation aan de Harlingerweg is hun kibboets, daar vormen ze een eigen huishouding met tien tot vijftien zogeheten Palestina-pioniers. Overdag zware arbeid op het land, in de avonduren lessen in de Hebreeuwse taal, de Joodse cultuur en het geloof. Deze opleiding, hachsjara genoemd, duurt twee jaar en levert het gewenste Palestina-certificaat op: een visum voor het Beloofde Land, het huidige Israël.  Ondertussen groeit in Duitsland het anti-semitisme. In de loop van de jaren dertig slaan steeds meer Duitse jongeren op de vlucht voor de nazi’s. Een aantal vindt een veilig heenkomen in Franeker, een tussenstation naar de vrijheid. Als de oorlog uitbreekt verandert alles. We volgen het verhaal van Moritz Schnitzer. Moritz Schnitzer is ondanks zijn jeugdige leeftijd, een man die weet wat hij wil. Hij beschikt over een vooruitziende blik en weet de gevaren die op de loer liggen op waarde te schatten om er vervolgens naar te handelen. Met een gezonde dosis zelfspot en doorzettingsvermogen weet hij in moeilijke omstandigheden te overleven en als hem iets niet aanstaat, laat hij dat duidelijk merken.